Hoppa till sidans innehåll

Nya försäkringsregler


Nya Svemoregler from 1 Januari 2016!!

Bakgrunden till de nya reglerna är att Olycksfallsförsäkringen som tidigare har ingått i banlicensen försvinner fr.o.m. 1 januari 2016.

Träning på Göta MS banor får ej ske utan förarlicens.

 
Vid av klubben godkänd träningsverksamhet på av Svemo godkända banor (gäller ej Roadracing och Dragracing) krävs någon av följande licenser:

-             Klubblicens (oavsett gren)

-             Baslicens (oavsett gren)

-             Nationell licens (oavsett gren)

-             Guldhjälmslicens

-             ProvaPålicens

 

För att erhålla förarlicens, helårs eller tillfällig, krävs att föraren är medlem i Svemo ansluten klubb. I licensen ingår en försäkring.

 

Deltagande i klubbtävling tillåts endast i den klubb och gren som licensen är utskriven för. (Undantaget om tävlingsledaren godkänner andra licensgrenar enligt reglerna för klubbtävling i respektive SR).

 

Förare delas in i klasserna:

 

Guldhjälm, (gäller endast i Sverige)
Guldhjälmslicens utfärdas för förare upp till 12 års ålder, efter genomgången utbildning för föraren och vårdnadshavaren.

Barn upp till och med 12 år inskrivna i Guldhjälmskonceptet via Svemo TA, har full försäkring. Barn som inte är inskrivna i Guldhjälmskonceptet via Svemo TA har halv försäkring.

Guldhjälmsregler och anvisningar för barnaktiviteter enligt E-reglementet kap 9.

 

Ungdom, (nationell och internationell)
Ungdomslicens utfärdas fr.o.m. det år föraren fyller 12 år och t.o.m. det år föraren fyller 16 år. Förare med ungdomslicens får endast träna och tävla inom inhägnat område, i maskinklass Enduro 0 och fr.o.m. det år som föraren fyller 13 år även i maskinklass Enduro 1. För förare med ungdomslicens gäller kravet på vårdnadshavare enligt E 2.1.6.

 

ProvaPå (max 3 st tillfällen/år)

Gäller för alla som inte har licens, är över 12 år och enbart vid körning på av klubben organiserad ProvaPå- eller träningsarrangemang. Gäller ej vid tävling.

ProvaPålicens kan köpas på plats direkt av klubben och gäller under 24 timmar.

 

Klubb, (gäller endast i Sverige)

Klubblicens utfärdas fr.o.m. det år föraren fyller 12 år. Det går att uppgradera licensen till en högre nivå under säsongen.
Föraren som har giltig tävlingslicens utfärdad av Svemo får delta i klubbtävling. (Se speciella krav i SR Enduro 2015-2016).

 

Bas, (gäller endast i Sverige)
Baslicens utfärdas fr.o.m. det år föraren fyller 16 år och gäller endast för Träning, Klubbtävlingar/Klubbmästerskap och Enklare tävling.

 

Junior, (nationell och internationell)
Juniorlicens utfärdas fr.o.m. det år föraren fyller 15 år t.o.m. det år föraren fyller 23 år. Förare kan under denna tid ansöka om uppklassning till Seniorlicens. JSM-vinnare blir automatiskt uppklassad till senior nästkommande år. Förare med juniorlicens får endast träna och tävla fr.o.m. det år föraren fyller 15 år med mc i maskinklass Enduro 1, fr.o.m. det år föraren fyller 16 år med mc i maskinklass Enduro 2 och fr.o.m. det år föraren fyller 18 år med mc i maskinklass Enduro 3.
Vid all träning och tävling utanför inhägnat område krävs körkort och då gäller alltid de begränsningar som gäller för respektive körkortsbehörighet (se E 2.2)
Förare som är 15-16 år kan lösa juniorlicens som även gäller för ungdomsklass, men får inte tävla i både ungdoms- och juniorklass samma tävlingsdag.

 

Senior, (nationell och internationell)
Fr.o.m. det år föraren fyller 24 år utfärdas alltid Seniorlicens.
Förare med Junior licens som under kalenderåret nått stipulerat antal uppklassningspoäng, kan tidigare än det år föraren fyller 24 år ansöka om uppklassning till Senior.

 

Elit, (nationell och internationell)
Förare, som innevarande säsong klarat någon av följande kriterier, tilldelas Elit-licens kommande år:
Slutplacering 1-10 i SM-klass, Slutplacering 1-5 i DSM-klass, Slutsegrare i JSM-klass, Slutplacering 1-15 i Swedish Enduro Cup, Slutplacering 1-10 i SM SuperEnduro, Totalplacering 1-15 i Novemberkåsan, Slutplacering 1-15 i EM-klass eller Slutplacering 1-15

 

Mer information om de nya reglerna, priser mm finns på Svemos hemsida.

http://www.svemo.se/sv/Forbundsinformation/Nyheter/Licenserochforsakring2016/Uppdaterad: 17 DEC 2015 23:45 Skribent: Pia Witt

 

 

Foto top banner This is a mailto link

Postadress:
Göta MS - Motorcykel och Snöskoter
Box 25
74521 Enköping

Kontakt:
Tel: 017139494
E-post: This is a mailto link

Se all info