Om Enduro

Enduro, som är spanskt ord betyder uthållig. Sporten utövas under hela året. Enduro är den av motorcykelsportens grenar som i Sverige har flest utövare, från motionsåkare till yppersta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).

Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Typ 1. Det innebär att de tävlande kör en pilad bana som har transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terrängen eller på sämre vägar och stigar.

Tävlingsformer

Svenska mästerskap och den klassiska "Novemberkåsan" körs som Typ 1. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt, så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer.

Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2.

Gotland Grand National och Ränneslättsloppet är de största och mest kända varvloppen, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta.

Maskin och utrustning

Motorcykeln som används inom endurosporten har stora likheter med en motocrossmaskin, men motorn är inte lika hårt trimmad. Storleken på motorcyklarna varierar, från vanligvis 125cc två-taktaktsmaskiner till de största fyrtaktarna, som är på över 500cc.

Förutom en passande motorcykel krävs en del personlig utrustning för att köra enduro. Hjälmen som används är vanligtvis av samma modell som inom motocrossen, alltså med ett rejält inbyggt käk/tandskydd. Ordentliga kängor och ett bröst/skulderskydd. Ett smidigt ryggskydd används idag av många förare, vilket rekommenderas.

Hur börjar man tävla?

För att få tävla och framföra ett enduro-registrerat fordon på allmän väg, krävs förutom körkort även tävlingslicens. Licens utfärdas av SVEMO efter ansökan från förarens klubb.

Verksamhet som riktar sig till yngre förare - utan körkort - brukar inom enduron vara inriktad på teknik och åkträning.

Göta MS är en av Sveriges främsta enduroklubbar!

Under 2000-talet har Göta MS kört till sig en position som en av Sveriges allra främsta enduroklubbar. SM-medaljerna duggar tätt på såväl elit- som juniornivå inom både herr- och damenduro.
Men vi är inte bara en elitklubb. Vårt klubbmästerskap samlar över 100 deltagare varje år och faktum är att vi arrangerar någon form av klubbtävling nästan varannan vecka, året runt! De flesta av dessa arrangemang involverar även motionären och nybörjaren!
Vi är även med och krigar om priset som deltagarmässigt största klubben i jättetävlingen Gotland Grand National varje år. Så sent som 2011 gick priset som största klubb till Göta!
När det gäller arrangemang ska vi förstås också nämna Götapokalen som vi arrangerar varje år och har så gjort nästan varje år sedan 1950.

Om enduro på Wikipedia

Det finns inget album kopplat till denna sida.